Gå direkt till innehåll
Stora biltvättarhelgen: Tvätta bilen i en biltvätt och var med och rädda världen

Pressmeddelande -

Stora biltvättarhelgen: Tvätta bilen i en biltvätt och var med och rädda världen

Den 23-24 april är det dags för 2016 års upplaga av Stora Biltvättarhelgen, ett initiativ från organisationen Svenskt Vatten. Syftet med helgen är att uppmärksamma svenska folket på hur man tvättar rätt ur både miljö- och hälsosynpunkt. Enligt en undersökning* från 2015 vet åtta av tio bilinnehavare att biltvättning är skadligt för miljön och att det bästa alternativet är att tvätta bilen i en biltvätt. Trots det tvättar drygt var fjärde bilinnehavare oftast bilen hemma.

Shell/7-Eleven är den kedja som har flest Svanenmärkta biltvättar, Carewash, och vill inför helgen uppmärksamma biltvättandets miljöpåverkan och på så vis hjälpa svenska bilägare till att göra mer miljömedvetna val.

Enligt miljömärkningen Svanen genomförs cirka 30 miljoner biltvättar per år vilka ger upphov till utsläpp av drygt 18,7 ton tungmetaller såsom koppar, zink, bly, krom, nickel och kadmium. Detta innebär en stor påfrestning på miljön då de svårt nedbrytningsbara ämnena åker med smutsvattnet ner i gatubrunnarna och når våra sjöar och vattendrag. För att undvika detta bör man tvätta sin bil på en biltvätt, och då allra helst en Svanenmärkt sådan. Shell/7-Eleven har totalt 85 stycken biltvättar runt om i Sverige, av dessa är hela 67 stycken Svanenmärkta Carewash.

– För oss på Shell/7-Eleven är det viktigt att värna om miljön. Vi är den kedja som erbjuder absolut flest Svanenmärkta biltvättar och vårt mål är att samtliga ska miljöcertifieras, säger Amanda Mompalao de Piro, marknadschef på 7-Eleven Sverige.

– Stora biltvättarhelgen är ett viktigt initiativ ur såväl miljö- som hälsosynpunkt. Vi vill hjälpa alla bilinnehavare att vara med och rädda världen genom att ta kloka beslut när det gäller val av biltvätt. Med en Svanenmärkt biltvätt gör du bra val för både miljön och hälsan. Shell/7-Eleven är en stor, pådrivande aktör som genom sina 67 Svanenmärkta biltvättar, Carewash, gör det möjligt att tvätta rätt i hela Sverige, säger Maria Tengqvist, miljöhandläggare på Svanen.

Svanens och Shell/7-Elevens biltvättråd:

  • Ta bilen till en Svanenmärkt biltvätt, här hittar du din närmaste Svanenmärkta Carewash.
  • Tvätta bilen ofta. Vi rekommenderar två gånger i månaden på vintern och en gång i månaden på sommaren. Vägsalt och olja blir svårare att få bort ju längre det får sitta kvar.
  • Om du vill tvätta bilen själv, välj Svanenmärkta produkter och åk till en gör det själv-hall, kolla att den har reningsverk. Putsa bilen inuti med fuktad mikrofibertrasa så slipper du kemikalier och parfymdoft.

Om Svanenmärkta biltvättar

I en Svanenmärkt biltvätt renas utsläppen med 90 procent jämfört med tvätt på gatan eller i en biltvätt utan rening. Tungmetaller och kemikalier tas omhand. För fyra år sedan fanns det 17 Svanenmärkta biltvättar i Sverige. I dag finns det 84 stycken. Av dessa tillhör 67 stycken Shell/7-Eleven. 72 procent av Shell/7-Elevens biltvättar är Svanenmärkta.
Hitta din närmaste Svanenmärkta Carewash-biltvätt här: http://www.svanen.se/Hitta-produkter/Produktsok/?q=carewash

För mer information, kontakta:

Amanda Mompalao de Piro, marknadschef på 7-Eleven: 08-587 490 00, amanda.mompalaodepiro@reitanconvenience.se

Anna Norberg, Miljömärkning Sverige, 0762-62 54 90, anna.norberg@svanen.se

Maria Tengqvist, miljöhandläggare på Svanen, 08-55 55 24 92, maria.tengqvist@svanen.se

* Om undersökningenUndersökningen genomfördes av opinions- och marknadsundersökningsföretaget YouGov, på uppdrag av Shell/7-Eleven under perioden 19-22 mars 2015. Enkäten besvarades via internet av 1014 män och kvinnor som har körkort och tillgång till bil i hushållet. Urvalet är representativt för Sveriges befolkning på variablerna kön, ålder (18-74 år) och region.

Ämnen

Kategorier


I nöd & lust

Hos oss kan du njuta av morgonens första kopp kaffe, en glass i sommarsolen eller en god lunch när magen kurrar. Här finns mjölken du glömde köpa, saltet som tog slut eller videofilmen när du inte kunde sova.

Oavsett om du väljer 7 Eleven för saker du glömt, plötsliga behov, när lusten faller på eller när det ska gå fort, finns 7 Eleven vid din sida. Som en god vän, en räddare på hörnet, ett värmande ljus i mörkret. En fyr i natten.

Välkommen in!

Historia

7-Eleven grundades i Dallas, USA 1927 av Joe C Thompson. Hans affärsidé var ursprungligen att sälja isblock i en tid då det inte fanns några kylskåp. Men ganska snart insåg han att det som verkligen behövdes var en butik med både generösa öppettider där man kunde köpa allt man kan tänkas behöva, som bröd, mjölk och ägg. De nya öppettiderna gav namn åt butikerna som växte så det knakade och idag är 7-Eleven världens största servicebutikskedja.

1980 öppnade den första 7-Eleven butiken i Sverige på Tomtebogatan i Stockholm. Idag har vi sammanlagt över 190 butiker där du behöver oss som mest. I stan, och längs vägen på vissa Shell-stationer.

Kontakter

Harris Lukeman

Harris Lukeman

Presskontakt PR- och kommunikationsansvarig 08-587 490 14